Egzoz Emisyon Açıklama- Ağustos 2007

04.08.2007

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ KONUSUNDA
BASIN BİLDİRİSİ

Ülkemizde hava kirliliğine neden olan değişik kirletici kaynaklar vardır. Bu kaynakların en ciddi olanlarından bir tanesi, araçların egzozlarından çıkan kirletici gazlardır. Egzoz gazlarından çıkan azot oksit, karbon monoksit ve benzen gibi gazlar sadece insanlara değil, civardaki tüm canlı yaşamına zarar verebilmektedir.

Çevre Koruma Dairesinin geçmiş yıllarda büyük şehirlerimizde yaptığı hava kalitesi ölçümlerinde, egzoz emisyonlarının özellikle mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinde Avrupa Birliği standartlarının çok üzerine çıktığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, 21/97 sayılı Çevre Yasasının 15.maddesi altında çıkarılan değiştirilmiş şekli ile 2 Mart 2005 tarihli “Hava Kalitesinin Kontrolü ve Korunması” tüzüğüne göre egzoz gazları düzenli olarak ölçülmeli ve belirlenen standartların üzerinde havaya kirletici gaz veren araçların trafikten men edilmeleri gerekmektedir. Konu tüzüğe göre trafikte seyreden araçların, her yıl egzoz ölçümlerini yaptırmaları ve gerekli kurumlara ibraz etmeleri yasal zorunluluktur. Yine 2007’de değiştirilmiş şekli ile konu tüzükte, ölçüm yapacak garajların ne gibi teknik özelliklere sahip olacağı detaylı olarak belirtilmiştir.

İdeali bu işlemin özel araç muayene garajlarında birlikte yapılması olmasına rağmen, ülkemizde araç muayenelerinin halen daha özelleştirilmemesi ve bununla ilgili herhangi bir yasal mevzuat bulunmaması ölçümlerin özel araç muayenelerinde yapılmasına olanak vermemektedir. Yeni yasal mevzuatı bekleyerek 2005 tarihinden itibaren uygulanmayan konu tüzüğün bu yıl uygulanmaya başlanacak olması Odamızca memnuniyetle karşılanmıştır. Böylece, ülkenin en büyük hava kirliliği kaynağından biri olan araçlardan çıkan emisyonlar kontrol altına alınacak ve yollarda araçlardan çıkan kara kirli dumanlar tarihe karışacak, bir başka deyişle havamız daha temiz olabilecektir. Odamız, uygulanmaya konan egzoz emisyon ölçümlerini olumlu bir adım olarak kabul etmektedir ve konu ile ilgili Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığıyla her tür işbirliğine hazırdır.

Burada önemli olan yetki alan garajların, Çevre Koruma Dairesi tarafından düzenli olarak denetlenmesidir. Ayrıca, şu anda yetkilendirilen garaj sayısınına büyük yerleşim merkezlerine olan uzaklıkları ve sıra bekleme sorunları yaratabileceği düşünülerek coğrafik bölgeler esasına göre çoğaltılması gerekmektedir.

Umarız ki çağdaş birçok ülkede yıllar önce yapılmaya başlayan bu ölçümlerin ülkemizde geç kalınarak uygulanmaya konması, termik santrallere filtre takılması gibi hava ve diğer çevre konularında da atılacak yeni adımlarla devam eder.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İbrahim ALKAN
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu (a)